Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

”Min diabetes har aldrig stått i vägen för min inställning till träning och inte för träningen i sig”

Lowisa Nilsson är volleybollspelare och årets vinnare av Accu-Chek Idrottsstipendium för unga idrottare som lever med diabetes. Lowisa har tagit två junior-SM- guld, spelar i Sveriges U-17-landslag och siktar nu på A-landslaget.

Lowisa fick diagnosen diabetes typ 1 som åttaåring och bestämde sig tidigt för att se sjukdomen som en utmaning. Att idrotta på hög nivå när man lever med diabetes är krävande, men inte omöjligt, tycker Lowisa.

”För mig som person med diabetes är en av de största utmaningarna att få ihop vardagen. Jag bor i Norsjö och pendlar till skolan i Skellefteå, 8 mil hemifrån. Samtidigt som jag spelar volleyboll i division 1 i Norsjö volleybollklubb. Det kan bli stressigt att sköta diabetesen ibland, med tanke på alla resor, läxor, träningar och matcher som ska sättas ihop i en vardag.”

Svensk idrott är bra på att ge plats för idrottare som lever med diabetes. Men kunskapen om hur det är att idrotta med diabetes kan bli bättre, tycker Lowisa.

”Den största utmaningen för unga idrottande diabetiker är att hålla ett jämnt och bra blodsocker före, under och efter idrottsprestationer. Blodsockret är en av flera viktiga pusselbitar som behövs för att alltid ha bästa möjligheten att lyckas. Jag tycker själv att förbunden ska lägga mer vikt på att informera klubbar, lag och tränare om diabetes. Det finns väldigt många personer med diabetes som idrottar och just därför borde svensk idrott informera mer om diabetes och idrott.”

Att ta emot Accu-Chek Idrottsstipendium 2016 innebär att Lowisa får hjälp med kostnader för resor, tävlingar och utrustning.

”Det var min diabetessköterska som informerade mig om Accu-Check Idrottsstipendium. Jag tyckte att det lät som en bra idé och tänkte att jag skulle ge det en chans eftersom förebilder är viktiga för främst unga men också äldre diabetiker inom svensk idrott idrott.”

 

Dela

Ämne