Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Idrottstipendium

Juryn  har nu haft sitt sammanträde och vi vill gratulera årets vinnare av Accu-Chek Idrottstipendium 2022

1. Jonas Carlsson 20år, Skidskytte

2. Madeleine Söderqvist 19 år, Friidrott

3. Alma Bennheden Agrell 17 år Dansgymnastik

Vi återkommer med mer information inom kort...

Tidigare stipendiater:

Vinnarna för Accu-Chek Idrottsstipendium 2021

1. Erik Andersson, 20 år Kanot

2. Teo Paganus, 18 år Friidrott (diskus, kula)

3. Alice Kamper Alsin, 16 år Ridsport

Roche har delat ut idrottstipendier till unga idrottare med diabetes i över 30 år och har som ambition att fortsätta med den traditionen. På Roche vill man hjälpa till att uppmuntra fysisk aktivitet vid diabetes.

Att leva med diabetes kan vara en utmaning, särskilt när man är ung och dessutom helhjärtat satsar på sin favoritidrott. Att göra livet med diabetes så obegränsat som möjligt är vår mission som företag och vi hoppas att idrottstipendiet fungerar som inspiration till alla ungdomar som lever med diabetes och förhoppningsvis uppmuntrar fler till ett aktivt liv inom idrotten.

De kriterier juryn tittar på när de väljer rätt stipendiater är idrottsliga meriter, de aktivas utvecklingsmöjligheter inom sina respektive idrotter, deras motiveringar till hur stipendiet ska användas, hur länge de har varit sjuka, deras nivå av egenkontroll, samt vilka möjligheter de har att vara ett föredöme för andra diabetiker.

Årets jury bestod av diabetologerna Peter Adolfsson och Torun Torbjörnsdotter, Ordförande i Diabetesförbundet, Petra Westerberg, Anne Börjesson på Kungsbacka kommuns Idrottsenhet, samt Patricia Mauritzon och Joanna Buwaj på Roche Diabetes Care.

Vinnare Accu-Chek Idrottstipendium 2021


1: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2021 - Erik Andersson: Kanot

Erik Andersson tävlar i kanot på elitnivå för Nyköpings kanotklubb. Han är vinnaren av Accu-Chek Idrottsstipendium 2021 och tilldelas 15 000 kr. 

Erik tog, efter ett  år med ryggproblem och diabetesdiagnos 2018, storslam i kanot-SM i Nyköpingår  2019, med guld i både K1 och K2 på 1 000 meter.  År 2020 vann han Besättningsregattan (SM) i K4. År 2021 tog han medalj i K4 i Nordiska Mästerskapen, då han tävlade för Sverige i Junior/U23 VM i sprint och han kom även tvåa i shorttrack under Maraton SM i Nyköping.

 

Han ska använda stipendiet till ett paddelläger med senior- och U21-landslaget på varmare platser under våren 2022.

Eriks råd till andra unga idrottare som lever med diabetes är:

Våga köra! Låt inte din diabetes stoppa dina drömmar om elitidrott. Ta hjälp av andra diabetiker, tränare och läkare för att få grundtipsen för hur du kan göra, men lär sen känna din kropp och din diabetes för att få till det så det passar dig.

2: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2021 - Teo Paganus: Friidrott

Stipendiat nummer två, som tilldelas 10 000 kr,  heter Teo Paganus och tävlar i friidrottsgrenarna kula och diskus för Turebergs FK i Sollentuna.

År 2018 placerade han tvåa i diskus på Ungdoms-SM P15,. År 2019 kom han trea i samma tävling. År 2020 blev det en andraplats i kula i USM P17 och en första plats i diskus med ett bästa kast på 55.17 m med en diskus på 1,5 kg. Han tävlade även 2021 i en landslagsutmaning för P17 i Söderhamn (P17 landslaget).

Framöver är Teos främsta mål med säsongen 2022 att kvala till JVM i Colombia. Långsiktigt siktar han högt och vill tampas med de bästa i världen om medaljer på internationella seniormästerskap. Han ska använda stipendiet till skadeförebyggande behandlingar, en ny diskus i ny viktklass (2kg) samt en tävlings- och träningsresa till en internationell kasttävling i Tyskland.   

Teos råd till andra unga idrottare som lever med diabetes är:

När mitt blodsocker är stabilt ser jag tydlig förbättring både i mina träningsresultat och hur jag mår. För att jag ska må optimalt strävar jag efter att mitt blodsocker ska ligga inom målområdet 75 % av tiden. Mitt råd är att lägga ner tid på att analysera och förbättra rutiner under dagen så att du kan känna dig säker på att så länge inget oförutsägbart händer så kommer blodsockret ligga inom ditt målområde.

3: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2021 - Alice Kamper Alsin: Dressyr

Alice tävlar i dressyr på Särö Ryttarförening på den Halländska kusten . Hon tog medalj både på lag-SM och individuella SM i ponnydressyr 2020, silver i lagtävlingen på Nordiska mästerskapen i Finland samt brons i Ponny-SM 2021.

Hon ska använda stipendiet för att fortsätta satsa på sin sport både vid träning och tävling när hon nu tar steget upp som junior, för att kunna fortsätta tävla på samma höga nivå som hon gjort under de senaste åren.

Alices råd till andra unga idrottare som lever med diabetes är:

Känn dig inte begränsad bara för att du har diabetes. Hitta ett bra upplägg som passar dig och planera inför träningar och tävlingar för att vara väl förberedd. Istället för att se det som att din diabetes är ett hinder, se det som något positivt och lär dig att vara noggrann, det kan gynna sporten du satsar på! 

Fakta om stipendiet

Roche Diagnostics har sedan 1984 delat ut Accu-Cheks idrottsstipendier till lovande eller framgångsrika idrottsutövare med typ 1 diabetes (insulinberoende barn- och ungdomsdiabetes). Accu-Cheks vision är att alla som lever med diabetes ska leva sina liv så obegränsat som möjligt.

För mer information:
Joanna Buwaj, Project Manager Logistics Sales & Marketing,

Roche Diagnostics Scandinavia AB,
070-853 13 79, [email protected]
 

Tidigare stipendiater:

Vinnare Accu-Chek Idrottstipendium 2019

1: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2019 - Linn Weimarck: Hopprep

Linn Weimarck som tävlar i hopprep på elitnivå är vinnaren av Accu-Chek Idrottstipendium 2019 och tilldelas 15 000 kr. Trots sin diabetes som hon har haft sedan sju års ålder har Linn uppnått en enastående nivå inom sin sport. Hon har representerat Sverige i Juniorlag VM i Malmö 2016, EM i Portugal 2017. Som senior i lag-VM i Shanghai 2018. Som senior individuellt i EM Portugal 2017, VM Shanghai 2018 och EM i Österrike 2019. Linn är också ett gott exempel för yngre hoppare både som deras ledare och med sina idrottsliga insatser.

Den största utmaningen för unga idrottare som lever med diabetes, enligt Linn är:

Största utmaningen för unga idrottare med diabetes är att lyckas kombinera diabetesen med vardagen och träningen. Jag och alla andra diabetiker vill kunna prestera vårt bästa på både träningar och tävlingar, precis som vilken annan idrottare som helst. Skillnaden är att vi hela tiden har något extra att tänka på. Vi måste ständigt vara uppmärksamma och korrigera våra värden fram och tillbaka antingen fylla på med dextrosol, eller för att sänka blodsockervärdet med insulin, medan våra lagmedlemmar kan fokusera helhjärtat på träningen och köra på hela vägen fram.

 

 

2: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2019 - Filip Freij: Fotboll

Den andra stipendiaten 2019 heter Filip Freij och tilldelas 10 000 kr. Han spelar fotboll på elitnivå och enligt tränaren i Hässleholms IF är han en av de mest lovande 16-åringar i Sverige. Filip har positionen anfallare och har kvalificerat sig till att tillhöra Skånelaget och är även med på Sveriges landslagsläger. Han har redan spelat i division 2 Herrar, Sverige Landslagsläger 2019, Distriktsmästerskap Skåne. Filip är en god förebild och ledare samtidigt visar att allt är möjligt.

Filips råd till andra unga idrottare som lever med diabetes är:

Testa er fram så du hittar en bra nivå och balans i blodsocker Låt inte din diabetes hindra dig att göra det du vill , det är möjligt !! Jag fick diabetes när jag var 2,5 år gammal och har spelat fotboll sedan jag var 5 år och det går bra.

 

 

3: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2019 - Filip Wiberg: Hockey

Årets tredje vinnare är Filip Wiberg som tilldelas stipendiet på 7 000 kr. Filip är en exceptionell talang inom ishockey och har representerat både distriktslaget och landslaget. Han har spelat i Landslaget, TV-pucken, A-lagsdebut i Allsvenskan med Björkloven. Filip har det lilla extra och har visat att han är villig att göra det lilla extra för att bli bäst. Filip är även hjälptränare på KHK-campen och en bra förebild.

Hans råd till andra unga idrottare som lever med diabetes och som vill satsa på sin sport är:

Att vara noggrann med diabetesen och sköta den vid sidan om idrotten men även kring träning och match. Insikten om att man verkligen måste sköta om sin diabetes och framförallt kring träning och match för att man ska kunna prestera bra inom sin idrott. Det handlar mycket om planering med både mat och insulin för att man ska kunna prestera så bra som möjligt

 

Fakta om stipendiet

Roche Diagnostics har sedan 1984 delat ut Accu-Cheks idrottsstipendier till lovande eller framgångsrika idrottsutövare med typ 1 diabetes (insulinberoende barn- och ungdomsdiabetes). Accu-Cheks vision är att alla som lever med diabetes ska leva sina liv så obegränsat som möjligt.

För mer information:
Joanna Buwaj, Project Manager Operations, Roche Diagnostics Scandinavia AB,
070-853 13 79, [email protected]
 

Tidigare stipendiater:

2018 Ebba Wallenberg Handboll
  Teodor  Stenshagen Fotboll
  Alicia Zeberg OCR Hinderbana
2017 Rebecca Brink Golf
  Pauline Strandberg Dans
  Thelma Sagerfeldt Eskilsson Box

2016

Lowisa Nilsson

Volleyboll

 

Linus Kapstad

Friidrott

 

Isabella von Sydov

Konståkning

2015

Nathalie Lindén

Basketboll

 

John Dahlström

Ishockey

 

Linn Suchomel

Simning

2014

Simon Hellman

Bågskytte

 

Hampus Andersson

Handboll

 

Elin Ziegler

Handboll

2013

Felicija Begic Len

Boxning

 

Pontus Sterner Johansson

Friidrott

 

Moa Johansson

Fotboll

2012

Adam Ackerstierna

Simning

 

Lina Petersson

Fotboll

 

Gustav Åkesson

Skridsko/inlines

2011

Frida Sandberg

Skidorientering och orientering

 

Lovisa Wahlström

Armbrytning

 

Filip la Fleur

Friidrott

 

Vinnare Accu-Chek Idrottstipendium 2018

Ebba Wallenberg 18 år från Lund belönas med ett stipendium på 15 000 kr för sina idrottsliga insatser inom handboll. Ebba har spelat med Skånelaget och är nu en viktig spelare i det svenska ungdomslandslaget. Hon har senast spelat U-18 VM i Polen och U-17 EM i Slovakien. Hon är en mycket seriöst och målinriktad idrottstjej som når uppsatta mål och har en otroligt bra utveckling trots diabetes. Diabetes har aldrig begränsa henne för att nå sina mål inom idrotten och skolan.

Vilka är största utmaningen för unga idrottare som lever med diabetes?

Jag tror det är att man är tvungen att hålla koll på många olika saker samtidigt. Man ska kunna prestera på träningar och matcher/tävlingar, samtidigt som man måste äta rätt saker i rätt tid. Sen har man likt alla andra ungdomar vardagliga stressmoment som mycket att göra i skolan och att ta sig i tid till både skola och träningar. 

   

 

Teodor  Stenshagen 17 år från Sundsvall belönas med andra priset på 10 000 kr.

Han är en av Sveriges bästa i sin ålder, landslagsman i U17/01 fotbollslandslaget och tränar med allsvenskan GIF Sundsvall och har väldigt fina meriter. Etta i 2018 EM slutspel kvartsfinal. Teodor spelar också bandy och har VM silver men nu satsar han allt på Fotboll. Teodor är väldigt duktig i att kontrollera sitt blodsocker och  genom det har han hittad en modell som fungerar bra för honom.

Han är också en bra förebild då han är en lysande ledare och stödjer föreningen med olika aktiviteter.

- Hans råd till andra unga idrottare som lever med diabetes och som vill satsa på sin sport?
Oavsett om man har diabetes eller inte ska och kan man utföra vilken sport man vill men det gäller dock som diabetiker att man är noggrann i allt man gör, att man tar sjukdomen på allvar, planerar och tar ansvar över kost, insulinbehov osv. För mig var de svårt att få till allting i början när jag precis fått diabetes men ju längre tiden går desto lättare blir det, och man lär känna sin kropp och sjukdom på ett bättre sätt. Jag har idrottat under en längre period med diabetes och om man bara är noggrann så går de bra och man kan utöva sin idrott.   

 

 

Alicia Zeberg 15 år från Karlshamn tävlar i OCR Hinderbana. Hon har kommit etta i SM 2017 och 2018. Väldigt duktig tjej som kör en tuff sport. Fast hon är så ung så får hon delta i äldre åldersgrupper och fortfarande leda. Ett stort framtidslöfte både som atlet, inspiratör och framtids tränare.  Väldigt fina meriter från hennes förening Karlshamn OCR. Alicia är en fantastik förebild som bidrar med inspiration både för yngre och äldre.  Hon är väldigt positiv och väldigt bra kamrat. Hennes tränare säger att hon är en stor framtidslöfte och en inspiratör. Hon är duktig på att sköta sin diabetes på väldigt bra sätt och med utmärkt blodsockerkontroll och vet när det är dags att äta för att kunna träna och tävla.

 

1: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017: Rebecca Brink

Den talangfulla golfaren Rebecca Brink, 16 år, är årets vinnare av Accu-Chek Idrottsstipendium. Hon är även den yngsta golfaren i Viksjö GK och har redan hunnit kamma hem första pris i både Stenson Sunesson Challenge och Skandia Tour Regional omg 3 Stockholm.

Med en bakgrund inom både fotbollen och golfen valde Rebecca att tillslut satsa fullt ut på det sistnämnda. Vilket gett fantastiska resultat. 2015 blev Rebecca en del av Viksjö GK serielag, samma år som laget gick från division 2 till 1. Idag har Rebecca lagets näst lägsta handikapp och hösten 2017 knep hon 1 av de 16 platserna till Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. De två senaste åren har Rebecca blivit uttagen till Sveriges golfdistriktsförbunds satsning och det nationella utvecklingslägret; Supercamp region. 2015 blev Rebecca dessutom uttagen till landslagets framtidsläger. Rebecca har aldrig låtit sin diabetes hindra henne från att nå sina mål inom idrotten. Sportandet i kombination med sjukdomen har snarare skapat en medvetenhet om betydelsen av bra kost, träning och återhämtning. Utöver sitt eget idrottande har Rebecca engagerat sig i knatteverksamheten för 8–11 åringar på Viksjö GK och även på Visby GK under sommarlägret 2017. Rebecca är en målmedveten idrottskvinna och en fantastisk förebild både på och utanför golfbanan.

2: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017: Pauline Strandberg

Svenska Landslagets Pauline strandberg, 17 år, har dansat ända sedan 2 års ålder och idag gör hon det på elitnivå. Pauline belönas med Accu-Chek Idrottsstipendium för sina fantastiska prestationer inom dansen.

14 mil hemifrån ligger dansskolan Sinclairs i Göteborg, där Pauline dansar 4–5 dagar i veckan. På gymnasiet läser hon den naturvetenskapliga linjen, med drömmen om att bli barnläkare. Att hennes sjukdom skulle sätta käppar i hjulet har aldrig varit ett alternativ. Med bra planering går det mesta att lösa. Så som ett nytt kylskåp på dansskolan, så att hon kan få i sig bra mat även under träningarna. Paulines lista över tävlingar och priser är minst sagt lång. 2016 deltog hon, med framgång, i både VM i Tjeckien och EM i Moskva. Målsättningen om att stå på pallen 2017 införlivades under VM då Pauline tog hem 3 st VM-brons. Kort därefter titulerades hon dessutom som svensk mästarinna i tre grenar under svenska mästerskapen i Katrineholm. 11 november i år uppträdde Pauline på diabetesgalan i Mellurud, en gala som lyckades samla in över 100.000 kr till förmån för barndiabetesfonden. Pauline har ett minst sagt unikt driv och kämpar alltid med ett leende på läpparna.

3: e pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017: Thelma Sagerfeldt Eskilsson

Thelma Sagerfeldt Eskilsson, 15 år, från Ystad började sin boxningskarriär 2014 och redan 2016 blev hon svensk mästarinna i diplomboxning. En given pristagare av Accu-Chek Idrottsstipendium.

Med fyra träningspass i veckan och både styrketräning och löpning vid sidan om har Thelma lyckats nå högt uppsatta mål på kort tid. Thelma har alltid gillat tuffa sporter och fastnade för boxningen när hon första gången testade sporten i fjärde klass. Med hjälp av fysisk träning håller hon även sin diabetes i schack. Utöver träningen och tävlingarna är Thelma tränare i ungdomsgruppen i Ystads sportklubb och är en stor inspirationskälla för andra barn och ungdomar. Sedan Thelma började tävla har hon dragit hem hela 20 vinster av 27 matcher. 2016 prisades hon med guld i både Andersbergscupen i Halmstad och svenska mästerskapen. 2017 inledde Thelma med att vinna i tävlingen Golden Girl i Borås – världens största tävling för kvinnliga boxare.Thelma är en tuff tjej med smittande entusiasm för sporten. En boxare som aldrig missar ettträningstillfälle!