Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Idrottstipendium

Idrottsstipendier till lovande och framgångsrika
idrottsutövare med typ 1 diabetes

Roche har delat ut idrottstipendier till unga idrottare med diabetes i över 30 år och har som ambition att fortsätta med den traditionen. På Roche vill man hjälpa till att uppmuntra fysisk aktivitet vid diabetes.

”Att leva med diabetes kan vara en utmaning, särskilt när man är ung och dessutom helhjärtat satsar på sin favorit idrott. Att göra livet med sin diabetes så obegränsat som möjligt är vår mission som företag och vi hoppas att idrottstipendiet fungerar som inspiration till alla ungdomar som lever med diabetes och förhoppningsvis uppmuntrar fler till ett aktivt liv inom idrotten”

Vinnare av Idrottstipendium 2017
Efter juryns sammanträde kan vi nu meddela vem har utsetts till 2017 årets stipendiater.
15000 kr: Rebecca Brink 16 år – Golf
10000 kr: Pauline Strandberg 17 år – Dans
7000 kr: Thelma Segerfeldt Eskilsson 15 år – Boxning

I likhet med tidigare år har juryn
vid sin bedömning utgått från följande kriterier:

  1. Idrottsliga meriter
  2. Utvecklingsmöjligheter inom sin idrott och motivering till hur stipendiet skall användas
  3. Sjukdomens duration
  4. Egenkontroll
  5. Möjlighet att tjäna som föredöme för andra diabetiker

Vi tackar alla som har sökt Idrottstipendium 2017 och ber att ni söker igen i år.
Läs mer om stipendiater för 2017 här

Fakta om stipendiet
Sedan 1984 delas Accu-Cheks idrottsstipendier ut till lovande eller framgångsrika idrottsutövare med typ 1 diabetes (insulinberoende barn- och ungdomsdiabetes). Accu-Cheks vision är att alla som lever med diabetes ska leva sina liv så obegränsat som möjligt. Tre stipendier delas ut årligen. Juryn består av Peter Adolfsson, överläkare och barndiabetolog, Cajsa Lindberg ordförande för Diabetesförbundet, Jan Carlstedt representant för Riksidrottsförbundet, Torun Torbjörnsdotter, överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och 2 representanter från Roche Diabetes Care.

För mer information:
Joanna Buwaj, Project Manager Operations, Roche Diagnostics Scandinavia AB,
070-853 13 79, [email protected]
Patricia Mauritzon, Product manager BG, Roche Diagnostics Scandinavia AB,
08-404 88 82, 070-289 42 03, [email protected]

Tidigare stipendiater:

2016

Lowisa Nilsson

Volleyboll

 

Linus Kapstad

Friidrott

 

Isabella von Sydov

Konståkning

2015

Nathalie Lindén

Basketboll

 

John Dahlström

Ishockey

 

Linn Suchomel

Simning

2014

Simon Hellman

Bågskytte

 

Hampus Andersson

Handboll

 

Elin Ziegler

Handboll

2013

Felicija Begic Len

Boxning

 

Pontus Sterner Johansson

Friidrott

 

Moa Johansson

Fotboll

2012

Adam Ackerstierna

Simning

 

Lina Petersson

Fotboll

 

Gustav Åkesson

Skridsko/inlines

2011

Frida Sandberg

Skidorientering och orientering

 

Lovisa Wahlström

Armbrytning

 

Filip la Fleur

Friidrott

1: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017: Rebecca Brink

Den talangfulla golfaren Rebecca Brink, 16 år, är årets vinnare av Accu-Chek Idrottsstipendium. Hon är även den yngsta golfaren i Viksjö GK och har redan hunnit kamma hem första pris i både Stenson Sunesson Challenge och Skandia Tour Regional omg 3 Stockholm.

Med en bakgrund inom både fotbollen och golfen valde Rebecca att tillslut satsa fullt ut på det sistnämnda. Vilket gett fantastiska resultat. 2015 blev Rebecca en del av Viksjö GK serielag, samma år som laget gick från division 2 till 1. Idag har Rebecca lagets näst lägsta handikapp och hösten 2017 knep hon 1 av de 16 platserna till Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. De två senaste åren har Rebecca blivit uttagen till Sveriges golfdistriktsförbunds satsning och det nationella utvecklingslägret; Supercamp region. 2015 blev Rebecca dessutom uttagen till landslagets framtidsläger. Rebecca har aldrig låtit sin diabetes hindra henne från att nå sina mål inom idrotten. Sportandet i kombination med sjukdomen har snarare skapat en medvetenhet om betydelsen av bra kost, träning och återhämtning. Utöver sitt eget idrottande har Rebecca engagerat sig i knatteverksamheten för 8–11 åringar på Viksjö GK och även på Visby GK under sommarlägret 2017. Rebecca är en målmedveten idrottskvinna och en fantastisk förebild både på och utanför golfbanan.

2: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017: Pauline Strandberg

Svenska Landslagets Pauline strandberg, 17 år, har dansat ända sedan 2 års ålder och idag gör hon det på elitnivå. Pauline belönas med Accu-Chek Idrottsstipendium för sina fantastiska prestationer inom dansen.

14 mil hemifrån ligger dansskolan Sinclairs i Göteborg, där Pauline dansar 4–5 dagar i veckan. På gymnasiet läser hon den naturvetenskapliga linjen, med drömmen om att bli barnläkare. Att hennes sjukdom skulle sätta käppar i hjulet har aldrig varit ett alternativ. Med bra planering går det mesta att lösa. Så som ett nytt kylskåp på dansskolan, så att hon kan få i sig bra mat även under träningarna. Paulines lista över tävlingar och priser är minst sagt lång. 2016 deltog hon, med framgång, i både VM i Tjeckien och EM i Moskva. Målsättningen om att stå på pallen 2017 införlivades under VM då Pauline tog hem 3 st VM-brons. Kort därefter titulerades hon dessutom som svensk mästarinna i tre grenar under svenska mästerskapen i Katrineholm. 11 november i år uppträdde Pauline på diabetesgalan i Mellurud, en gala som lyckades samla in över 100.000 kr till förmån för barndiabetesfonden. Pauline har ett minst sagt unikt driv och kämpar alltid med ett leende på läpparna.

3: e pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017: Thelma Sagerfeldt Eskilsson

Thelma Sagerfeldt Eskilsson, 15 år, från Ystad började sin boxningskarriär 2014 och redan 2016 blev hon svensk mästarinna i diplomboxning. En given pristagare av Accu-Chek Idrottsstipendium.

Med fyra träningspass i veckan och både styrketräning och löpning vid sidan om har Thelma lyckats nå högt uppsatta mål på kort tid. Thelma har alltid gillat tuffa sporter och fastnade för boxningen när hon första gången testade sporten i fjärde klass. Med hjälp av fysisk träning håller hon även sin diabetes i schack. Utöver träningen och tävlingarna är Thelma tränare i ungdomsgruppen i Ystads sportklubb och är en stor inspirationskälla för andra barn och ungdomar. Sedan Thelma började tävla har hon dragit hem hela 20 vinster av 27 matcher. 2016 prisades hon med guld i både Andersbergscupen i Halmstad och svenska mästerskapen. 2017 inledde Thelma med att vinna i tävlingen Golden Girl i Borås – världens största tävling för kvinnliga boxare.Thelma är en tuff tjej med smittande entusiasm för sporten. En boxare som aldrig missar ettträningstillfälle!