Idrottsstipendier till lovande och framgångsrika idrottsutövare med typ 1 diabetes

Nu kan du ansöka om Accu-Chek Idrottstipendium 2018, sista ansökningsdag 31 augusti 2018.
Ladda ner ansökningsblanketter här

Roche har delat ut idrottstipendier till unga idrottare med diabetes i över 30 år och har som ambition att fortsätta med den traditionen. På Roche vill man hjälpa till att uppmuntra fysisk aktivitet vid diabetes.

”Att leva med diabetes kan vara en utmaning, särskilt när man är ung och dessutom helhjärtat satsar på sin favorit idrott. Att göra livet med sin diabetes så obegränsat som möjligt är vår mission som företag och vi hoppas att idrottstipendiet fungerar som inspiration till alla ungdomar som lever med diabetes och förhoppningsvis uppmuntrar fler till ett aktivt liv inom idrotten”

Vinnare av Idrottstipendium 2017
Efter juryns sammanträde kan vi nu meddela vem har utsetts till 2017 årets stipendiater.

15000 kr: Rebecca Brink 16 år – Golf
10000 kr: Pauline Strandberg 17 år – Dans
7000 kr: Thelma Segerfeldt Eskilsson 15 år – Boxning

I likhet med tidigare år har juryn
vid sin bedömning utgått från följande kriterier:

1. Idrottsliga meriter
2. Utvecklingsmöjligheter inom sin idrott och motivering till hur stipendiet skall användas
3. Sjukdomens duration
4. Egenkontroll
5. Möjlighet att tjäna som föredöme för andra diabetiker

Vi tackar alla som har sökt Idrottstipendium 2017 och ber att ni söker igen i år.
Läs mer om stipendiater för 2017 här

Fakta om stipendiet
Sedan 1984 delas Accu-Cheks idrottsstipendier ut till lovande eller framgångsrika idrottsutövare med typ 1 diabetes (insulinberoende barn- och ungdomsdiabetes). Accu-Cheks vision är att alla som lever med diabetes ska leva sina liv så obegränsat som möjligt.

Tre stipendier delas ut årligen. Juryn består av Peter Adolfsson, överläkare och barndiabetolog, Fredrik Löndahl, ordförande för Diabetesförbundet, Caisa Lindberg ordförande i Ung Diabetes, Jan Carlstedt representant för Riksidrottsförbundet, Torun Torbjörnsdotter, överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och 2 representanter från Roche Diabetes Care.

För mer information:
Joanna Buwaj, Project Leader Marketing, Roche Diagnostics Scandinavia AB,
070-853 13 79, joanna.buwaj@contractors.roche.com

Patricia Mauritzon, Product manager BG, Roche Diagnostics Scandinavia AB,
08-404 88 82, 070-289 42 03, patricia.mauritzon@roche.com

Tidigare stipendiater:

2016 Lowisa Nilsson Volleyboll
Linus Kapstad Friidrott
Isabella von Sydov Konståkning
2015 Nathalie Lindén Basketboll
John Dahlström Ishockey
Linn Suchomel Simning
2014 Simon Hellman Bågskytte
Hampus Andersson Handboll
Elin Ziegler Handboll
2013 Felicija Begic Len Boxning
Pontus Sterner Johansson Friidrott
Moa Johansson Fotboll
2012 Adam Ackerstierna Simning
Lina Petersson Fotboll
Gustav Åkesson Skridsko/inlines
2011 Frida Sandberg Skidorientering och orientering
Lovisa Wahlström Armbrytning
Filip la Fleur Friidrott
Möt 2017 års stipendiater

1: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017:
Rebecca Brink

rebecca
Den talangfulla golfaren Rebecca Brink, 16 år, är årets vinnare av Accu-Chek Idrottsstipendium. Hon är även den yngsta golfaren i Viksjö GK och har redan hunnit kamma hem första pris i både Stenson Sunesson Challenge och Skandia Tour Regional omg 3 Stockholm.

Med en bakgrund inom både fotbollen och golfen valde Rebecca att tillslut satsa fullt ut på det sistnämnda. Vilket gett fantastiska resultat. 2015 blev Rebecca en del av Viksjö GK serielag, samma år som laget gick från division 2 till 1. Idag har Rebecca lagets näst lägsta handikapp och hösten 2017 knep hon 1 av de 16 platserna till Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. De två senaste åren har Rebecca blivit uttagen till Sveriges golfdistriktsförbunds satsning och det nationella utvecklingslägret; Supercamp region. 2015 blev Rebecca dessutom uttagen till landslagets framtidsläger. Rebecca har aldrig låtit sin diabetes hindra henne från att nå sina mål inom idrotten. Sportandet i kombination med sjukdomen har snarare skapat en medvetenhet om betydelsen av bra kost, träning och återhämtning. Utöver sitt eget idrottande har Rebecca engagerat sig i knatteverksamheten för 8–11 åringar på Viksjö GK och även på Visby GK under sommarlägret 2017. Rebecca är en målmedveten idrottskvinna och en fantastisk förebild både på och utanför golfbanan.

2: a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017:
Pauline Strandberg

Pauline
Svenska Landslagets Pauline strandberg, 17 år, har dansat ända sedan 2 års ålder och idag gör hon det på elitnivå. Pauline belönas med Accu-Chek Idrottsstipendium för sina fantastiska prestationer inom dansen.

14 mil hemifrån ligger dansskolan Sinclairs i Göteborg, där Pauline dansar 4–5 dagar i veckan. På gymnasiet läser hon den naturvetenskapliga linjen, med drömmen om att bli barnläkare. Att hennes sjukdom skulle sätta käppar i hjulet har aldrig varit ett alternativ. Med bra planering går det mesta att lösa. Så som ett nytt kylskåp på dansskolan, så att hon kan få i sig bra mat även under träningarna. Paulines lista över tävlingar och priser är minst sagt lång. 2016 deltog hon, med framgång, i både VM i Tjeckien och EM i Moskva. Målsättningen om att stå på pallen 2017 införlivades under VM då Pauline tog hem 3 st VM-brons. Kort därefter titulerades hon dessutom som svensk mästarinna i tre grenar under svenska mästerskapen i Katrineholm. 11 november i år uppträdde Pauline på diabetesgalan i Mellurud, en gala som lyckades samla in över 100.000 kr till förmån för barndiabetesfonden. Pauline har ett minst sagt unikt driv och kämpar alltid med ett leende på läpparna.

3: e pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2017:
Thelma Sagerfeldt Eskilsson

Thelma
Thelma Sagerfeldt Eskilsson, 15 år, från Ystad började sin boxningskarriär 2014 och redan 2016 blev hon svensk mästarinna i diplomboxning. En given pristagare av Accu-Chek Idrottsstipendium.

Med fyra träningspass i veckan och både styrketräning och löpning vid sidan om har Thelma lyckats nå högt uppsatta mål på kort tid. Thelma har alltid gillat tuffa sporter och fastnade för boxningen när hon första gången testade sporten i fjärde klass. Med hjälp av fysisk träning håller hon även sin diabetes i schack. Utöver träningen och tävlingarna är Thelma tränare i ungdomsgruppen i Ystads sportklubb och är en stor inspirationskälla för andra barn och ungdomar. Sedan Thelma började tävla har hon dragit hem hela 20 vinster av 27 matcher. 2016 prisades hon med guld i både Andersbergscupen i Halmstad och svenska mästerskapen. 2017 inledde Thelma med att vinna i tävlingen Golden Girl i Borås – världens största tävling för kvinnliga boxare.Thelma är en tuff tjej med smittande entusiasm för sporten. En boxare som aldrig missar ettträningstillfälle!

Möt 2016 års stipendiater
lowisa-2

Vinnaren i Accu-Chek Idrottsstipendium 2016:

”Min diabetes har aldrig stått i vägen för min inställning till träning och inte för träningen i sig”

Lowisa Nilsson är volleybollspelare och årets vinnare av Accu-Chek Idrottsstipendium för unga idrottare som lever med diabetes. Lowisa har tagit två junior-SM- guld, spelar i Sveriges U-17-landslag och siktar nu på A-landslaget.

Lowisa fick diagnosen diabetes typ 1 som åttaåring och bestämde sig tidigt för att se sjukdomen som en utmaning. Att idrotta på hög nivå när man lever med diabetes är krävande, men inte omöjligt, tycker Lowisa.

”För mig som person med diabetes är en av de största utmaningarna att få ihop vardagen. Jag bor i Norsjö och pendlar till skolan i Skellefteå, 8 mil hemifrån. Samtidigt som jag spelar volleyboll i division 1 i Norsjö volleybollklubb. Det kan bli stressigt att sköta diabetesen ibland, med tanke på alla resor, läxor, träningar och matcher som ska sättas ihop i en vardag.”

Svensk idrott är bra på att ge plats för idrottare som lever med diabetes. Men kunskapen om hur det är att idrotta med diabetes kan bli bättre, tycker Lowisa.

”Den största utmaningen för unga idrottande diabetiker är att hålla ett jämnt och bra blodsocker före, under och efter idrottsprestationer. Blodsockret är en av flera viktiga pusselbitar som behövs för att alltid ha bästa möjligheten att lyckas. Jag tycker själv att förbunden ska lägga mer vikt på att informera klubbar, lag och tränare om diabetes. Det finns väldigt många personer med diabetes som idrottar och just därför borde svensk idrott informera mer om diabetes och idrott.”

Att ta emot Accu-Chek Idrottsstipendium 2016 innebär att Lowisa får hjälp med kostnader för resor, tävlingar och utrustning.

”Det var min diabetessköterska som informerade mig om Accu-Check Idrottsstipendium. Jag tyckte att det lät som en bra idé och tänkte att jag skulle ge det en chans eftersom förebilder är viktiga för främst unga men också äldre diabetiker inom svensk idrott idrott.”

linus

2:a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2016:
Linus Kapstad

Linus Kapstad, 16, tävlar i 100 meter och 110 meter häck och en av årets tre vinnare av Accu-Chek Idrottsstipendium. Sedan 2015 har Linus tagit sex guld i Ungdoms-SM och var uttagen till Ungdomsfinnkampen 2016.

Linus lever med diabetes typ 1 sedan 2006 och tar själv ett stort ansvar för sjukdomen eftersom bra kontroll under hela dygnet är avgörande för prestation både på träning och tävling.

”Det räcker inte bara att ha ett bra blodsocker när man ska träna utan även den övriga tiden. Har jag haft ett dåligt blodsocker under dagen/natten så kommer det att märkas på nästa träning.”

Att träna och tävla på hög nivå när man är ung och lever med diabetes är inte på något sätt omöjligt, vilket Linus visat med bland annat sex guld i Ungdoms-SM. Men det är en utmaning som kräver noggrann planering och stor personlig mognad.

”Att få till alla pusselbitarna med kost, sömn och träning är ingen enkel sak men absolut ingen omöjlighet för att nå absoluta eliten. Mitt råd till unga idrottare som lever med diabetes är att inte tänka att man är sämre än någon annan idrottare bara för att man har diabetes utan istället acceptera det trots alla utmaningar man ställs inför.”

isabella-2

3:a pris Accu-Chek Idrottsstipendium 2016:
Isabella von Sydow

Isabella von Sydow, 15, är en av årets tre vinnare i Accu-Chek Idrottsstipendium och tävlar i synkroniserad konståkning med KK Synchro Team Karisma, som tagit flera guld och silver i SM.

Synkroniserad konståkning, eller Synchro, är en lagsport och den yngsta disciplinen inom konståkningen. Synchro ställer samma höga krav på styrka, kondition, teknik och konstnärligt uttryck som klassisk konståkning – men med sexton åkare samtidigt på isen!

Isabella von Sydow lever med diabetes typ 1 sedan tioårsåldern och tävlar i Synchro, där bra personlig kontroll på sjukdomen är avgörande för att hela laget ska kunna prestera på topp. Isabella använder CGM- mätare i kombination med insulinpump för att hålla blodsockret på plats.

”Hon vet precis hur hon ska sköta sin diagnos på isen för att få bästa tränings- och tävlingsresultat. Hon har det senaste året visat en otrolig kämparglöd och utveckling”, säger Isabellas tränare.

Isabella tycker inte att hennes diabetes har hindrat henne från att prestera på den nivå hon vill. men hon skulle önska att idrottssverige var bättre insatt i sjukdomens förutsättningar.

”Det behövs mer kunskap om diabetes typ 1 och typ 2 för att öka förståelsen för diabetes. Människor tror fortfarande att man får diabetes typ 1 för att man äter för mycket godis. Det står till och med i läroböckerna.”

Stipendiet kommer Isabella använda till utbildningar och resor för att utveckla sin åkning – på önskelistan finns bland annat att åka till New York och träna med ett juniorlag.

Möt 2015 års stipendiater

Målmedvetenhet genomsyrar årets mottagare av idrottstipendiet

John_Dahlstrom

Tre målmedvetna och inspirerande förebilder inom sin idrott belönas 2015 med Accu-Chek® idrottstipendium. Nathalie Lindén 19 år, basketspelare och John Dahlström 18 år, ishockeyspelare, båda på elitnivå är mottagare av idrottstipendiet för unga idrottare med typ-1 diabetes. Även Linn Suchomel 12 år, simmerska med framgångar i Nordiska ungdomsmästerskapen tar emot stipendiet.

För 31:a året i rad uppmärksammar Roche Diagnostics i Sverige lovande eller framgångsrika unga idrottsutövare med typ 1-diabetes genom Accu-Chek idrottsstipendium. Årets tre mottagare av stipendiet utmärker sig med sin målmedvetenhet både inom sin idrott och för att hela tiden sträva efter optimal blodsockerkontroll så att de kan prestera på topp.

Nathalie Lindén är 19 år och spelar basket på elitnivå i ungdomslandslaget Northland Luleå Basket. Hon är hemmahörande i Bromma, Stockholm och spelar i damligan för Alvik Basket till nästa säsong. Nathalie är hårt arbetande, en mycket driven och målmedveten lagkapten enligt Northland Basket. Hennes målmedvetenhet syns också i hennes strävan mot god glukoskontroll enligt Eva Örtqvist överläkare Astrid Lindgrens Barnsjukhus

John Dahlström från Kungsbacka är 18 år och ishockeyspelare på elitnivå. Han spelar i Frölunda HC men i somras draftades han av NHL-laget Chicago Blakhawks.
– John har behållit livsglädjen till sitt allt- ishockeyn- och är därmed en bra förebild för andra i samma situation, säger Roger Rönnberg som är Johns tränare i Frölunda HC om Johns framgångar trots att han lever med diabetes.
Peter Adolfsson överläkare barn- och ungdomsmottagningen Kungsbacka sjukhus säger att John har alltsedan diabetesdebuten uppvisat en optimal glukoskontroll.

Den tredje stipendiaten är Linn Suchomel 12 år, simmerska från Skövde simsällskap. Hon har haft stora framgångar i Nordiska ungdomsmästerskapen med föreningen. Linn är målmedveten, träningsvillig och ett föredöme både i och utanför bassängen enligt Skövde Simsällskap.
Maartje Wijers, diabetesläkare på Skaraborgs sjukhus är enig med att Linn är mycket duktig simmerska som sköter sin diabetes på elitnivå.

Fakta om stipendiet

Sedan 1984 delas Accu-Cheks idrottsstipendier ut till lovande eller framgångsrika idrottsutövare med typ 1 diabetes (insulinberoende barn- och ungdomsdiabetes). Tre stipendier delas ut årligen. Juryn består av Peter Adolfsson, överläkare och barndiabetolog, Fredrik Löndahl, ordförande för Diabetesförbundet, Cajsa Lindberg ordförande i Ung Diabetes, Bengt Sevelius, tidigare generalsekreterare för Riksidrottsförbundet samt Torun Torbjörnsdotter, överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Om Roche Diabetes Care

Roche Diabetes Care är pionärer inom utvecklingen av system för blodsockermätning och en av världens ledande för diabeteshanteringssystem. Under mer än 35 år har Accu-Chek®varumärket varit dedikerat till en strävan mot att alla med diabetes ska kunna leva sina sina liv så obegränsat som möjligt samt att kunna erbjuda hälso-och sjukvårdspersonal verktyg som kan optimera hälsan hos personer med diabetes. Dagens Accu-Chek®portfölj erbjuder personer med diabetes och hälso-och sjukvårdspersonal innovativa produkter och lösningar för effektiv diabeteshantering. Accu-Chek® produkterna omfattar blodsockermätare, insulinpumpsystem med tillbehör samt datahanteringssystem,och utbildningsprogram som medverkar till förbättrade medcinska resultat. För mer information se www.accu-chek.se eller www accu-chek.com.

Möt 2014 års stipendiater

Årets idrottsstipendium till förebilder inom sin idrott

Tre målmedvetna och inspirerande förebilder inom sin idrott belönas 2014 med Accu-Chek® idrottstipendium för unga idrottare med diabetes. Stipendiet går till Simon Hellman 19 år som är en av Sveriges bästa bågskyttar i sin åldersgrupp, till Hampus Andersson, 20 år, elitsatsande som spelar handboll och för Ystads IF HF samt Elin Ziegler, 18 år även hon elisatsande inom handboll men här för Önnereds HK.

Simon_Hellman

Simon Hellman 19 år från Linköping belönas med ett stipendium på 15 000 kr för sina idrottsliga insatser inom bågskytte. Han tävlar för Åtvidabergs bågskytteklubb och i årets junior SM inomhus tog han silver.
Föreningen säger att han är en av Sveriges bästa skyttar i sin åldersgrupp. Han uppmuntrar sin klubbkamrater och medtävlande vilket gör honom till en förebild för klubbens yngre skyttar och en bra ambassadör för bågskyttet.
Tidigare meriter är silver i fält på junior SM 2012 och silver i 3D-jakt på junior SM 2011.
Simon själv berättar hur hans mamma i början följde med honom på tävlingar ute i skogen och upplyste andra om hans sjukdom och alltid hade med extra matsäck. Hans idrottslärare hade också diabetes och blev en förebild. Idag är Simon en förebild och visar yngre utövare i klubben att man klarar mycket trots sin sjukdom. Simons familj är noggrann med att äta ordentligt och det är något alla i laget har tagit efter och de äter tillsammans, vilket bidrar till ökad gemenskap.

Hampus Andersson

Hampus Andersson som är 20 år är elitsatsande inom handboll och har flera meriter på sin lista. Världsmästare U21 2013, svensk mästare 2010 0ch 2011 samt en fjärde placering i U-20 EM 2012.
Enligt föreningen Ystads IF HF som han spelar för är han en av Sveriges störtsta löften inom svensk handboll. Han kämpar alltid hårt med ett leende på läpparna.
Hampus har haft sin diabetes sedan 2011 och sköter sin diabetes med stor noggrannhet och kunskap kring hur sjukdomen ska hanteras. Han belönas med 10 000 kr för sina framgångar.

Elin Ziegler

Elin Ziegler som spelar handboll i Önnereds HK satsar hårt och har flera meriter på sin lista. I SM 2013 tog hon guld, 2012 tog hon guld i Norden Cup och 2011 kom hon på tredje plats i SM. Hon belönas för sina framgångar med 7000 kronor. Enligt klubben så är Elin en målmedveten träningsfokuserad tjej som tränar med damjuniorerna och damlaget. Hon har en otrolig blodsockerkontroll och vet när det är dags att äta för att kunna träna och tävla.

Möt 2013 års stipendiater

Unga idrottsstjärnor med diabetes belönas

En 14-årig svensk mästare i boxning, en 17-årig höjdhoppstalang och tiokampare och en 16-åring fotbollsstjärna, är årets mottagare av ett stipendium som uppmärksammar idrottare med diabetes.
Att tro på sig själv och att ta hand om sin diabetes på rätt sätt – det är ett gemensamt framgångskoncept för årets mottagare av Accu-Checks idrottsstipendier. Det är Roche Diagnostics som för 29:e året i rad uppmärksammar lovande eller framgångsrika unga idrottsutövare med typ 1-diabetes. Budskapet från årets stipendiater till andra ungdomar är att det går att träna hårt och satsa på det man vill – trots en sjukdom som diabetes.

Svenskt mästare i boxning
Förstapristagaren av årets stipendium, 14-åriga Felicija Begic Len, fastnade för boxning i tioårsåldern. Idag tränar hon tre gånger i veckan och tävlar för BK Fox i Malmö. Redan i förskoleåldern fick familjen beskedet om Felicijas diabetes. Själv tycker hon inte att sjukdomen har begränsat hennes möjligheter att nå sina mål. – Jag har drivits av att visa för alla, även för tränare från andra klubbar, att det går att träna och bli riktigt bra trots en kronisk sjukdom som diabetes, säger Felicija Begic Len, som är överlycklig över stipendiet. Hennes glädje delas av specialistläkaren, Torun Torbjörnsdotter, som ingår i juryn: – Sverigemästarinnan Felicija är inte bara en lovande boxare utan också ett inspirerande bevis på att det går att leva med diabetes och samtidigt göra en idrottskarriär. Felicijas kämpaglöd och vilja att nå världstoppen gjorde det lätt för oss i juryn, säger Torun Torbjörnsdotter, läkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och expert på ungdomar och diabetes. Felicija belönas med 15 000 kronor.

Svenskt rekord som 14-åring
Årets andrapristagare, Pontus Sterner Johansson, 17, fick beskedet att han hade diabetes för tre år sedan – redan då var han en lovande höjdhoppare. Sedan dess har han även utvecklats till en duktig tiokampare med OS som övergripande mål. – Pontus är ett av Sveriges framtidshopp inom friidrott. Samma år som han slog rekord i höjdhopp i sin åldergrupp fick han beskedet om diabetes, men det tycks snarare ha sporrat honom. Pontus är en förebild och förtjänar verkligen stipendiet, säger Torun Torbjörnsdotter, överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Sedan 2008 tävlar Pontus Sterner Johansson för Malmö Allmänna Idrottsklubb, MAI. Sjukdomsbeskedet har inspirerat Pontus att satsa än mer på sin idrott. – Min bror har diabetes sedan han var liten, så jag hade redan ”diabetestänket” i mig. Det gjorde allt mycket lättare. Dessutom måste man som elitidrottare äta både rätt och regelbundet, precis som alla diabetiker bör göra, säger han. Pontus får en prissumma på 10 000 kronor.

Siktet inställt på proffskarriär
Årets tredjepristagare, Moa Johansson, 16, från Älvsjö utanför Stockholm, började spela fotboll som sexåring. Två år senare fick hon besked om att hon hade diabetes. Men Moa har lärt sig att sjukdomen inte behöver begränsa hennes liv. – Jag har bevisat för mig själv och andra att jag kan. Jag har också sett sjukdomen som en möjlighet att få hjälp att sköta mig på bästa sätt, bland annat genom att få träffa en dietist, säger Moa Johansson, som premieras med 7 000 kronor.

Möt 2012 års stipendiater
Möt 2011 års stipendiater
Accu-Chek Filip Friidrott

Flerfaldigt belönad friidrottare

Filip la Fleur som tävlar för Ystads IF inom frididrott (löpning, spjut och kula). Filip har levt med sin diabetes i 12 år och förutom sin diabetes så är han glutenintolerant vilket ställer extra höga krav på att han äter rätt kost. Filip är framgångsrik i flera discipliner och har också visat att han är en bra instruktör för barn mellan 7 och 10 år. I sommar ska han träna och tävla mycket. I framtiden funderar han på att söka till Friidrottsgymnasiet i Växjö. Han belönas för sina framgångar och för den förebild han är med 7000 kronor.

På fråga om vad Filip tycker är viktigt att tänka på för att uppnå bra resultat och vilket tips han ger till andra ungdomar med diabetes så svarar han så här:
-Håll koll på blodsockret och ät rätt. Rör på er om ni inte tränar, va ute eller börja träna.

 

Lovisa-Wahlstrom_armbrytning

Vinnare av flera medaljer i armbrytningsmästerskap

Lovisa Wahlström har haft diabetes i över 10 år och har trots behandling mot hyperthyreos (förhöjd aktivitet i sköldkörteln) lyckats sköta sin diabetes mycket väl. Lovisa vet vad hon vill och satsar på VM-guld. Framgångar den senaste tiden är Junior EM i Antalya, Turkiet där hon tog brons. I SM (Junior) 2011, som gick av stapeln i Eskilstuna, vann hon guld i både höger och vänster klass. Lovisa belönas med 10 000 kronor för sin prestation och målmedvetna strävan.

Lovisa Wahlström kommenterar hur hon har lyckats nå sina framgångar, hur hennes diabetes har påverkat henne samt vilka planer hon har för framtiden:
-Jag har tränat, tränat och åter tränat mig till den. Det visade sig ganska snabbt att jag hade talang för sporten redan de första träningarna och jag blev kär i allt som här till den. Jag tror att det är den formen av ”kärlek” till armbrytning som gjort att jag alltid varit så motiverad att fortsätta träna även om jag hamnat i svackor. Enorma mängder med träning, både styrke-, teknik- och mentalträning är vad som fört mig till toppen inom min idrott, precis som för alla andra armbrytare utan diabetes.

Jag tycker inte att min sjukdom påverkar mina resultat på det sättet att de förändrar min prestation. Det som jag tycker kan vara jobbigt är att det höga rush av adrenalin jag får under tiden som jag tävlar ibland kan göra mig osäker på hur mitt blodsocker ligger till. Det kan göra att jag ibland tappar fokus från själva matchen jag ska gå tillom ett par minuter, och kan i sin tur påverka min prestation i och med att jag inte har det fokus och den koncentration jag önskar att jag skulle ha. Jag brukar alltid kolla mitt blodsocker innan min viktklass sätter igång under en tävling bara för att övertyga mig själv om att blodsockret ligger där det ska, så det är inget olösligt problem i alla fall.

Mina planer för framtiden är att träna på ordentligt, hålla mig skadefri och lägga i en högre växel med all form av träning fram till VM för att kunna prestera på topp. Jag siktarkitar på mitt första VM guld och hoppas att det inte ska vara utom räckhåll för mig i slutet av november då VM äger rum. Efter VM får vi se vad jag känner mig motiverad att satsa på.Jag tycker bäst om att ha ett mål i taget, det blir mycket enklare att fokusera rätt då. OS 2012 kommer armbrytning förhoppningsvis bli en ”kandidatgren” och provas för att se om den ska bli upptagen och få en fast plats bland OS grenarna. Självklart kommer jag att få vara med där och tävla, kanske till och med hävda mig bland seniorerna? Vem vet? Jag är i alla fall nyfiken och vill ta reda på det.

 

SONY DSC

Framgångsrik 17-åring som tävlar inom skidorientering och orientering

Frida Sandberg är målmedveten och ambitiös i sin satsning mot toppen både när det gäller skidorientering och orientering. I skidorientering har hon tävlat ungdoms EM och tagit medalj. När Frida var 15 år fick hon diagnosen typ 1 diabetes och fick också i samband med detta reda på att hon var glutenintolerant. Detta var en stor omställning för henne som aktiv 15 åring. Frida är ofta borta hemifrån, vilket kräver ett stort ansvarstagande. För hennes prestationer trots den stora omställningen så belönas hon nu med 15 000 kronor. Frida Sandberg kommenterar hur hon sköter sin diabetes och håller koll på sitt blodsocker för att orka träna samt sina ambitioner för träningen i framtiden: -För att orka träna och gå i skola äter jag regelbundet planerade mål så att jag får i mig både kolhydrater, fett och protein och mycket frukt och grönsaker. Då håller jag blodsockret stabilt. Ganska kort tid innan jag tränar brukar jag äta ett lite mindre mellanmål . Jag använder insulinpump och ungefär en timme innan jag ska träna ett längre konditionspass kopplar jag ur den så att jag inte ska få lågt blodsocker under träningen. Så fort jag har tränat klart äter jag ett litet mellanmål till, både för att träningen ska ge maximal effekt och för att jag ska undvika alltför lågt blodsocker. En banan och en smörgås med skinka är lätt att ta med sig och ger bra med näring. När jag tränar är det viktigt att jag är bra förberedd. Viktigast är att jag äter mat som ger långsam blodsockerhöjning så att jag orkar hela passet. Jag är ofta ute själv och tränar och då är det extra viktigt att jag alltid har med mig dextrosol i bakfickan. När jag har det kan jag koncentrera mig på träningen till hundra procent och ge järnet. I framtiden vill jag fortsätta elitsatsa och jag tror att jag kommer kunna kombinera orientering och skidorientering på ett bra sätt. Jag vet inte än vad jag ska utbilda mig till, men vill göra det samtidigt som jag vill ha tid till träning, läger och tävlingar.